Loading color scheme

Popis zelenih otoka

reciklazno-dvoriste_Popovici-tehnicki-opis_velikaZeleni otok je mjesto na javnoj površini na kojoj su smješteni spremnici za odvojeno sakupljanje otpada. Na području Općine Konavle postavljeno je trenutno 9 zelena otoka, od čega je 8 otoka koji su postavljeni u sklopu s spremnicima za miješani komunalni otpad.

U Cavtatu se nalazi 4 zelena otoka, dok na Zvekovici, Čilipima, Grudi i Moluntu po jedan. Najveći zeleni otok u Općini Konavle se nalazi u Popovićima, koji je u sklopu Reciklažnog dvorišta. Zeleni otok je organiziran u skladišnoj hali gdje se reciklažni otpad razvrstava i ubaciva u presu, koja stiskanjem određenog otpada smanjiva volumen otpada te ga oblikuje i tako priprema za oporabu (ovdje ćemo napraviti video te dostaviti ga).

Hala ima jednako radno vrijeme kao i Reciklažno dvorište te sadrži svoj sanitarni čvor, uredski prostor te prostor za odmor.cizk-16

Jako važno je napomenuti da je Hala opremljena deset tonskom prešom za reciklažni otpad te viličarom, koji ima mogućnost podizanja do 3,5 tona težine tereta. To su nužni strojevi rad u ovom zelenom otoku, gdje inače prođe sav reciklažni otpad koji prikupi Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o.

Kroz prikazanu tablicu se jasno vidi koliko je reciklažno otpada prošlo kroz samu Halu, gdje brojka od 136,20 tona možda ne izgleda mnogo, ali ako imate prosječno 290 radnih dana u godini, ispada da na dnevnoj bazi kroz halu prođe oko 470 kg reciklažnog otpada.

Kada se pogleda trenutni broj Zelenih otoka u Konavlima, onda je ova brojka jako velika, čime je cizk-11jasno zašto je nužno povećati broj Zelenih otoka. Plan je u što bržem roku povećati broj zelenih otoka, što će sigurno generirati i rast reciklažnog otpada, na što se sama tvrtka i priprema. Konkretno to znači povećanje opreme i zapošljavanje nove radne snage.

Glavni cilj je što prije postignuti zadane ciljeve od strane EU-a, koje se odnose po pitanju postoka razvrstanog otpada, a upravo kroz povećanje broja zelenih otoka na području Općine Konavle.