Loading color scheme

Nastavak programa „Odvoz s kućnog praga“ za Gornju Bandu Konavala

skupljam slazem i svjesno otpad odlazemPoštovani korisnici,

S današnjim danom počinje ponovna prijava žitelja Gornje Bande u Konavlima za kante na kućni prag od Konavoskih Brda pa do Bana (Uskoplje, Veji Do, Jasenice, Vojski do, Brotnice, Jagnjilo, Stravča, Duba, Gabrile, Drvenik, Mihanići, Pridvorje, Kuna Konavoska, Lovorno, Ljuta, Dunave, Dubravka, Vataje, Vodovađa, Zastoje i Bani). Nažalost prošle godine zbog određenih tehničkih poteškoća nismo bili u mogućnsti realizirati širenje programa „odvoz s kućnog praga“, ali sada je napokon sve posloženo i nemamo potrebe brinuti za daljnji razvoj programa te u skorijoj budućnosti njegovog kompletiranja. Korisnici se mogu prijaviti putem telefona (020 773 610 – centrala), putem emaila info@cizk.hr (možete poslati i na stari email: cistoca.konavle@t-com.hr )ili fizički dostaviti prijavnicu u prostorije Uprave (u prostorijama Blagajne ili tajnice).

Trenutno je u procesu dogovaranje termina za predavanje na ovu temu i same načine funkcioniranja novog načina odvoza. Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o. je uz račune za listopad ponoviti svim žiteljima Gornje bande upute. Također na našoj web stranici svakodnevno se može pristupiti i downloadati prijavnicu kao i naučiti procese razdvajanja otpada. Plan je do kraja godine napraviti kompletan prijelaz s zajedničkih spremnika na kućne spremnike. S podjelom spremnika se planira krenuti u studenom ove godine, od Uskoplja pa Konavoska Brda prvo, pa prema ostatku Gornje bande dalje, kako se Sela budu usklađivala s novim programom odvoza.

Projekt odvoza s kućnog praga je već traje tri godine i svake godine raste i raste. Trenutno Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o. ovu uslugu nudi oko 450 korisnika (kućanstva i privreda) u Konavlima, a s ovim proširenjem ćemo premašiti brojku od 1000 korisnika, čime se pomalo stvaraju obrisi kompletiranja cjelokupnih Konavala i zadanog cilja da za turističku sezonu 2024 cjelokupne Konavle budu imale spremnike za kvalitetno odvajanje otpada. Trenutno je nemoguće procjeniti konačnu ukupnu vrijednost projekta, ali do sada je Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o. skupa s Općinom Konavle investirala preko 10 milijuna kuna, kada se zbroji investicije u opremu te izgradnja Reciklažnog dvorišta s infrastrukturom za razdvajanje otpada (sortirna traka, preše, vage, perforatori i ostala oprema). Važno je napomenuti da je oko 7 milijuna kuna povučeno iz EU fondova (Izgradnja Reciklažnog dvorišta, Nabavka nova dva vozila, nabavka spremnika za razdvajanje otpada, nabavka razne opreme za prešanje otpada).

U narednoj 2023 godini je planirano novo širenje te ono bi trebalo biti odrađeno prije turističke sezone, planirano je područje od Karasovića do Vitaljine (državna cesta D516) te Županijskih cesta (6243,6242 te dio 6240), koji će obuhvatiti potez Molunat – Poljice. Za provedbu ovog plana potrebno je osigurati nabavku novih kamiona, spremnika i svih ostalih nužnih elemenata za funkcioniranje projekta. Općina Konavle i Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o. su upravo kroz EU fondove osigurali još jedan vitalan projekt, nabavka vozila na alternativni pogon, tako da bi u 2023 godini ČIZK počela podjelu spremnika za bio otpad te u isto vrijeme okolo prostora reciklžnog u pogon bi trebala početi s radom i Kompostana. U tijeku je besplatna podjela kompostera i isto tako besplatno će biti predaja biootpada na Kompostani, dok će odvoz Biootpada naplaćivati.

Skupljam, slažem i savjesno odlažem za svoje Konavle!

Vaša Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o.